14 dec 2021
Werkgever mag covid-zelftest verplichten
Ktr. Rb Amsterdam 14 december 2021, IT 3807; ECLI:NL:RBAMS:2021:7321 (Eiser tegen Stichting Date, Dans en Theater) Eiser is een danser in dienst van Stichting Date, Dans en Theater. Vanwege het coronavirus moesten ook artiesten, waaronder eiser, een coronatoegangsbewijs tonen om het theater binnen te komen. Eiser bezit een dergelijk bewijs niet en mocht daarom niet meer op zijn werk verschijnen vanaf 28 oktober 2021. Vanaf 1 december 2021 werd zijn salarisuitbetaling gestaakt door gedaagde, omdat eiser simpelweg geen werk meer verrichtte. Ingaande 29 november 2021 heeft gedaagde haar beleid aangescherpt en vraagt zij iedereen één keer per week een coronazelftest te doen en een eventueel positief resultaat met gedaagde te delen. Eiser vordert dat gedaagde hem moet toelaten op zijn werk en subsidiair dat gedaagde hem zijn loon moet uitbetalen vanaf 1 december 2021 tot het rechtsgeldig einde van het dienstverband.
De kantonrechter stelt vast dat het beleid van 29 november 2021 een schending van de privacy en van de lichamelijke integriteit van eiser oplevert. Na een belangenafweging waarin de kantonrechter concludeert dat de maatregel van gedaagde proportioneel is en geschikt is om besmettingen tegen te gaan, stelt hij vast dat de inbreuk op de grondrechten van eiser is gerechtvaardigd. De AVG is niet van toepassing in deze situatie, omdat gedaagde de uitslag van de zelftest niet opslaat in een bestand ter verwerking. Nu het gaat om een beroep waar de eiser vrijwel altijd binnen 1,5 meter afstand van anderen werkt, is het beleid van gedaagde redelijk. Het financiële belang van gedaagde wordt geacht zwaarder te wegen dan dat van eiser. Alle vorderingen worden afgewezen.
9. Dat gedaagde de testuitslag op enigerlei wijze zou opslaan in een bestand ter verwerking is immers niet gesteld of anderszins aannemelijk geworden. De Verordening is dan ook niet van toepassing in dit geval.