Gepubliceerd op dinsdag 31 maart 2020
IT 3089
Rechtbank ||
23 mrt 2020
Rechtbank 23 mrt 2020, IT 3089; ECLI:NL:RBGEL:2020:1964 (OM tegen stagebegeleider), https://itenrecht.nl/artikelen/voorwaardelijke-celstraf-voor-hacken-computersysteem-roc

Voorwaardelijke celstraf voor hacken computersysteem ROC

Rechtbank Gelderland 23 maart 2020, IT 3089; ECLI:NL:RBGEL:2020:1964 (OM tegen stagebegeleider) Computervredebreuk en vernieling. Strafrecht. X krijgt als stagebegeleider de beschikking over inloggegevens van het schoolcomputersysteem. Hij ontdekt een lek in dit computersysteem en meldt dit aan de school. Na deze melding gaat hij door met inloggen in het systeem. Hij maakt meerdere accounts aan en verandert wachtwoorden en andere gegevens. Hij maakt zich hiermee schuldig aan computervredebreuk en vernieling van het computersysteem van de school. Door zijn handelen maakt hij niet alleen een inbreuk op het recht van de school op het ongestoorde gebruik van het eigen digitale systeem, maar ook op het recht van studenten en schoolmedewerkers op bescherming van gevoelige gegevens. Daarnaast lijdt de school veel schade. Zo is het systeem een tijd onbereikbaar voor veel studenten. X wist wat hij deed, want hij was in het verleden al een keer gewaarschuwd. Het wordt hem kwalijk genomen dat hij zich onvoldoende bewust was van de ernst van zijn handelen.

De officier van justitie eiste een werkstraf van 200 uur, waarvan 60 voorwaardelijk. De rechtbank vindt deze eis geen recht doen aan de hackactie. X heeft doelbewust veel schade aangericht en veel studenten zijn met de gevolgen van de hack geconfronteerd. Bovendien maakte X het lek via een app wereldkundig waardoor ook anderen toegang tot het systeem hadden. De rechtbank oordeelt dat een onvoorwaardelijke celstraf op zijn plaats zou zijn. Maar het gaat in deze zaak om een jongeman die zijn leven verder op de rit heeft. Er wordt daarom geen celstraf opgelegd, maar de maximale taakstraf met daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf. Voor dit voorwaardelijke deel geldt een proeftijd van 2 jaar. Dit geldt als stok achter de deur om herhaling in de toekomst te voorkomen. Tot slot moet X een schadevergoeding van ruim 9 duizend euro aan de benadeelde partij betalen.

Verdachte heeft met zijn handelen inbreuk gemaakt op het recht van de school op het ongestoorde gebruik van hun digitale systeem en op het recht van de studenten en werknemers van de school op bescherming van gevoelige gegevens. De school heeft door toedoen van verdachte schade geleden en is het systeem een tijd onbereikbaar geweest voor vele studenten. Verdachte wist wat hij deed want hij was in het verleden al een keer gewaarschuwd. Verdachte was echter ook nu trots op wat hij deed, zo blijkt uit het dossier. De rechtbank neemt het verdachte kwalijk dat hij onvoldoende doordrongen was en is van de ernst van zijn handelen.

Alles afwegend acht de rechtbank de eis van de officier van justitie geen recht doen aan de ernst van de feiten. Verdachte heeft doelbewust zeer veel schade aangericht en de school en vele leerlingen zijn met de gevolgen van zijn hack geconfronteerd. Bovendien heeft verdachte het desbetreffende lek ook via de app wereldkundig gemaakt en daarbij tevens de gegevens verstrekt hoe men in het systeem kon komen. Zo hadden vele anderen ook toegaan tot het systeem en gezien het grote aantal mutaties wat daarna heeft plaatsgevonden is dat ook gebeurd. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf had passend kunnen zijn, ware het niet dat het gaat om een jonge verdachte die zijn leven verder op de rit heeft. De rechtbank zal daarom geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf opleggen maar wel een taakstraf van de maximale duur (met aftrek van het voorarrest volgens de gebruikelijke maatstaf) en een gevangenisstraf van twee maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De voorwaardelijke gevangenisstraf is om verdachte ervan te weerhouden om in herhaling te vallen en om de ernst van de door hem gepleegde feiten tot uitdrukking te brengen.