Gepubliceerd op woensdag 6 september 2023
IT 4331
Rechtbank Limburg ||
19 jul 2023
Rechtbank Limburg 19 jul 2023, IT 4331; ECLI:NL:RBLIM:2023:4161 (Stucomm/Stichting Gilde Opleidingen), https://itenrecht.nl/artikelen/stichting-opleidingen-gilde-ontbindt-onrechtmatig

Stichting Opleidingen Gilde ontbindt onrechtmatig

Rechtbank Limburg 19 juli 2023, ECLI:NL:RBLIM:2023:4161, IT 4331 (Stucomm/Stichting Gilde Opleidingen) In deze zaak kijkt de rechtbank naar het geschil tussen Stucomm en het opleidingsinstituut Stichting Gilde Opleidingen (hierna: Gilde). Stucomm, eiser in deze zaak, stelt dat Gilde de overeenkomst tussen haar en Stucomm onterecht heeft ontbonden. De overeenkomst sloeg op de ontwikkeling en implementatie van een app waarmee leerlingen informatie over hun lesroosters en behaalde resultaten konden zien. Gilde stelt dat Stucomm hierbij ernstig tekort is geschoten, omdat de app niet aan de gestelde eisen voldeed. Stucomm stelt dat Gilde geen realistische verwachtingen had en niet meehielp in de totstandkoming van de app. In conventie vordert Stucomm een verklaring voor recht dat de ontbinding onrechtmatig was. Gilde vordert in reconventie een schadevergoeding voor de gemaakte projectkosten.

3.19 Wat opvalt aan het hele dossier, is dat Stucomm er alles aan wil doen om een werkende app op te leveren. Bij Gilde lijkt die drive te ontbreken. Als Stucomm na de ‘No Go’ mail van 16 november 2020 aandringt op een bespreking, komt die er niet (mails bijlage 1,5). Als de raadsman van Stucomm op 19 januari 2021 aangeeft dat zijn cliënt Stucomm liever in overleg de samenwerking voortzet dan een beroep doet op schadevergoeding, prefereert Gilde een halfslachtige poging om de onregelmatige beëindiging van november 2020 te repareren boven een volmondig commitment om de implementatie van de app tot een goed einde te brengen (bijlagen 1,7 en 1,8). Als er dan eindelijk een inhoudelijke bespreking volgt op 10 maart 2021 (zie over de inhoud hierboven par. 3.15 en 3.16), ontbindt Gilde een goeie week later op 18 maart 2021 de overeenkomst (bijlage 1,13).

3.22 De rechtbank heeft uitvoerig overwogen dat het ophalen van studieresultaten een gerechtvaardigd gewenste functionaliteit betrof, maar dat de wens voor andere uit Eduarte verrijkte informatie dat niet was. Het verweer sub c is dus slechts gedeeltelijk terecht. Daardoor is eigenlijk de enige vraag of het feit dat die resultaten niet in de app zichtbaar gemaakt konden worden, de ontbinding rechtvaardigde? De rechtbank is het met Gilde eens dat het op de weg van Stucomm lag om dat probleem op te lossen. Stucomm wilde dat ook, maar moest daarvoor de gegevens van Gilde bij Eduarte en de door Eduarte gebruikte API kunnen onderzoeken. Zowel in de brief van de raadsman van Stucomm van 5 februari 2021 als tijdens de bespreking van 10 maart 2021 wordt uitdrukkelijk aan Gilde gevraagd om Stucomm tegenover Eduarte te machtigen om namens Gilde inzage in de gegevens van Gilde te krijgen. Dit is een volstrekt redelijk verlangen dat heel weinig inspanning van Gilde vereiste. In het licht van de overeenkomst waarin eerst een ingebrekestelling vereist is vóórdat ontbonden kan worden, had deze medewerking door Gilde niet geweigerd mogen worden. Daarmee kwam Gilde dus in schuldeisersverzuim te verkeren en stond het haar niet vrij om de overeenkomst te ontbinden.