Gepubliceerd op dinsdag 28 februari 2012
IT 696
De weergave van dit artikel is misschien niet optimaal, omdat deze is overgenomen uit onze oudere databank.

Op andere blogs (week 8)

We laten u graag weten wat er gebeurde bij andere blogs, hieronder een kleine (maar zeker geen uitputtende) selectie die u wellicht zult waarderen.

Update Cookiewet:  Minister geeft antwoord op vragen eerste kamer
Deze week verscheen de Nadere Memorie van Antwoord in verband met de wijziging van de Telecommunicatiewet. Het zijn de antwoorden van Minister Verhagen op vragen van de Eerste Kamer over het wetsvoorstel. Een belangrijk onderdeel betreft de nieuwe eisen voor het gebruik van cookies.

ICT-beveiligingsrichtlijnen voor webapplicaties
Het Nationaal Cyber Security Centrum heeft onlangs ICT-beveiligingsrichtlijnen voor webapplicaties gepubliceerd. Het gaat om een aantal best practices, die organisaties een leidraad moeten bieden voor het veiliger aanbieden, ontwikkelen en beheren van webapplicaties. (ICTRecht)

Gerrit-Jan Zwenne, Keuzevak Internetrecht: Privacy!
Op 24 februari verzorgde ik een college over privacy en internet, in het Keuzevak Internetrecht. Dit zijn de bijbehorende powerpointplaatjes.

Meer geselecteerd nieuws...

Pirate Bay Preliminary Judgment
The High Court has ruled that both the owners and the users of The Pirate Bay infringe UK copyrights. In a lengthy and detailed judgment (84 paragraphs), the Hon Mr Justice Arnold has found that The Pirate Bay is a clear infringer of copyright and that users of The Pirate Bay are infringers too. (SPL)

Vooralsnog ACTA niet ondertekenen
In de aangenomen motie wordt de regering verzocht “om het ACTA-verdrag niet te tekenen zolang niet onomstotelijk vastgesteld is dat het verdrag niet in strijd is met de grondrechten”. In een van de overwegingen is aangegeven dat volgens artikel 218, lid 11 van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie iedere lidstaat het advies van het Europees Hof van Justitie kan inwinnen over de verenigbaarheid van een voorgenomen overeenkomst met de Europese verdragen.(IE-Forum)

Unix-tijdserver overwint copyrightclaims
De wereldwijd gebruikte Time Zone-database, die onder meer Unix-systemen de tijd geeft, loopt niet langer gevaar door copyrightclaims. De rechtszaak hierover is afgewezen. De juiste tijd op internet is nu volledig gewaarborgd. De tijdzone-database is eind vorig jaar kort offline gegaan toen softwarefabrikant Astrolabe een aanklacht indiende. Het bedrijf claimde auteursrechten op tijdzone-informatie die de beheerders van de Time Zone-database gebruiken. (Webwereld)

VU Medisch Centrum in voyeuristische soap van Eyeworks voor RTL: schending van privacy en beroepscode
Het VU Medisch Centrum heeft in samenwerking Tv-producent Eyeworks met via 35 op afstand bedienbare camera’s, cameratoezicht op een bijzondere wijze benut. Was het de bedoeling om diefstal van medische apparatuur of medicijnen te ontdekken, de dief op heterdaad te betrappen? Nee, het meeluisteren en meekijken van behandelingen en gesprekken van de patiënten had ten doel een ziekenhuis-realityserie voor RTL te verlevendigen met spannende verhalen. (Jurel.nl)

Google, wat met ons recht om vergeten te worden?
De Europese Commissie stelde vorige week voor om de privacywet uit te breiden met ‘het recht om vergeten te worden’. De goedkeuring ervan legt een tijdbom onder de interneteconomie, schrijft Richard Falkenrath in de Financial Times. (Express.be)

Veel bittorrent rechtszaken in V.S. stilgelegd
Iedereen die is aangeklaagd voor het illegaal downloaden van onder andere films, kan even opgelucht adem halen. In Florida zijn 27 grote 'Bit-Torrent' rechtszaken stilgelegd, omdat er sprake was van een procureur die handelde zonder licentie. (Dutchcowboys)

Open brief VOB internetvrijheid en hoe verder?
Korte tijd geleden schreven we een brief aan de VOB. Daarin riepen we op tot een stellingname inzake de aantasting van internetvrijheid. Hierop werd gereageerd door Ab de Vries (waarmee we blij zijn), maar op de aard ervan hebben we veel aan te merken. De cruciale zinsnede uit de reactie is de volgende:

Auteursrechtelijke bescherming en vrije toegang tot informatie gaan hand in hand. Bibliotheken dragen daar medeverantwoordelijkheid voor. Om die reden hebben bibliotheken ook belang bij goede afspraken en regelgeving op het gebied van downloaden. Dat mag niet vergeten worden. De ACTA ondertekening door de Europese commissie op 26 jan. j.l. betekent nog niet dat het een feit is. Het Europees Parlement zal er ook nog mee in moeten stemmen. Dat is nog geen gelopen race. Daarom stel ik me voor dat jullie met jullie vaardigheden op internet mee helpen om bewustzijn te creëren en het belang van bibliotheken in deze te versterken.