Gepubliceerd op woensdag 31 mei 2023
IT 4284

Nederland geen actieve rol in oprichting Cybersecurity Skills Academy

Deze week presenteerde minister Hoekstra het voornemen van de Commissie om de Cybersecurity Skills Academy op te zetten. Op 18 april 2023 heeft de Commissie besloten om deze Academy op te richten als onderdeel van een pakket maatregelen om het tekort aan cybersecurityprofessionals op de Europese arbeidsmarkt aan te pakken. Het gebrek aan professionals heeft negatieve gevolgen voor de Europese veiligheid, weerbaarheid, concurrentievermogen en economische groei.

De Commissie stelt voor om de Academy op te zetten in de vorm van een European Digital Infrastructure Consortium (EDIC). Dit EDIC moet zich richten op het opzetten en coördineren van een netwerk van cybersecurity-trainingscampussen in heel Europa. Lidstaten werden aangemoedigd om vóór 30 mei 2023 hun interesse in het opzetten van een EDIC kenbaar te maken. Uit de brief van Hoekstra blijkt dat Nederland voorlopig geen actieve rol zal spelen bij de opzet van een EDIC, vanwege onduidelijkheid over de praktische toepassing van EDIC's en gebrek aan zicht op interesse van andere lidstaten.

De Academy is gebaseerd op vier pijlers. De eerste pijler richt zich op kennisontwikkeling en training. De commissie stelt een gestructureerde aanpak voor om het aantal cybersecurityprofessionals in de EU te vergroten en trainingen beter af te stemmen op de marktvraag. De tweede pijler richt zich op het vergroten van de zichtbaarheid en impact van initiatieven om het tekort aan cybersecurityprofessionals aan te pakken. Lidstaten moeten concrete acties ondernemen, waaronder het bevorderen van de rol van vrouwen in de digitale techsector. De derde pijler heeft betrekking op het efficiënter toewijzen van subsidies aan de marktvraag. Er wordt een centrale verzamelplek voor subsidies op het gebied van cybersecurityexpertise opgezet via het Digital Skills and Jobs Platform. De laatste pijler richt zich op het ontwikkelen van een methodologie om de voortgang bij het verminderen van het tekort aan cybersecurityprofessionals te meten.

Met de oprichting van de Cybersecurity Skills Academy wil de Europese Commissie ervoor zorgen dat de EU voldoende cybersecurityprofessionals heeft om digitaal veilig te blijven, en de veiligheid, concurrentiepositie en economische groei te bevorderen.