Gepubliceerd op vrijdag 4 april 2025
IT 4829
Overige instanties ||
19 mrt 2025
Overige instanties 19 mrt 2025, IT 4829; 2024/00312 (Klager tegen KPN), https://itenrecht.nl/artikelen/kpn-mag-abonnement-blijven-aanprijzen-als-onbeperkt-ondanks-20gb-daggrens

KPN mag abonnement blijven aanprijzen als ‘onbeperkt’, ondanks 20GB-daggrens

CvB RCC 19 maart 2025, RB 3892, IT 4829; 2024/00312 (Klager tegen KPN). In een uitgebreide procedure boog het College van Beroep zich over een klacht tegen KPN’s reclame voor een ‘Unlimited50’ sim-only abonnement. De uiting beloofde “onbeperkt data” met 50 Mbit/s snelheid, maar bleek in de praktijk een daglimiet van 20 GB te kennen. Daarna moest de gebruiker handmatig via sms of MijnKPN telkens 2 GB extra data activeren. Klager vond dat dit onvoldoende duidelijk werd gemaakt en dat er dus sprake was van misleiding. De Reclame Code Commissie oordeelde eerder dat deze constructie niet in strijd is met de regels, omdat gebruikers zonder extra kosten kunnen blijven internetten. De benodigde handeling werd niet als relevante beperking gezien. De voorzitter had de klacht eerst nog toegewezen, maar die beslissing werd vernietigd.

Het College oordeelt dat er wel degelijk sprake is van essentiële informatie, aangezien een consument pas na handmatig opwaarderen weer op volle snelheid verder kan internetten. Toch wordt deze informatie volgens het College voldoende duidelijk en tijdig verstrekt, namelijk via een dropdown-menu op de productpagina onder de kop *“Is onbeperkte data bij mijn Sim Only ook echt onbeperkt?”*. Daar maakt KPN op correcte wijze duidelijk dat het opwaarderen eenvoudig is en dat de maximale snelheid behouden blijft. Dat een individuele gebruiker eenmalig een vertraging heeft ervaren bij het opwaarderen, doet daar niets aan af. De conclusie is dat KPN de term 'onbeperkt data' mag blijven gebruiken. De klacht wordt definitief afgewezen. Het College bevestigt daarmee de eerdere beslissing van de Commissie.

7.4. In het kader van een uitnodiging tot aankoop in verband met een overeenkomst op afstand zoals in deze zaak aan de orde is, dient informatie over de voornaamste kenmerken van het product te worden gegeven, in de mate waarin dit gezien de omstandighe den passend is (vgl. artikel 8.4. aanhef en f NRC). Niet in geschil is dat de consument in dat kader moet worden geïnformeerd over het feit dat onder bepaalde omstandigheden een handeling nodig is om op dezelfde wijze te kunnen blijven internetten. Appellant gaat bij de vraag of voldoende informatie is gegeven uit van een pagina waarop men een divers aanbod aan producten ziet, naast globale informatie over andere mogelijkheden die KPN biedt. Het College is van oordeel dat de beoordeling niet tot deze zeer algemene overzichtspagina beperkt dient te blijven. De gemiddelde consument zal begrijpen dat het voor meer specifieke informatie over een product nodig is om op een bijbehorende link in de overzichtspagina te klikken. Indien men dat doet, ziet men een op het product afgestemde pagina waarop men in dit geval dient te kiezen uit diverse opties om het product samen te stellen (vgl. bijlage 2 in bezwaar die in beroep opnieuw is overgelegd). De laatste keuze betreft het type simkaart dat men heeft. Direct onder dit keuzeveld staat: “Wil je meer weten” en de ‘dropdown’ knop met de titel “Is onbeperkte data bij mijn Sim Only ook echt onbeperkt?” Deze knop zal door zijn plaatsing de gemiddelde consument niet ontgaan.