De eiD-wallet: een stap in de juiste richting?
De digitalisering van Europa en haar burgers zet gestaag door. In het kader van de toenemende fusie van het dagelijkse met het virtuele leven heeft de Europese Commissie een nieuw plan opgevat: de European Digitaly Identity Wallet (de eID-wallet). Deze concentratie van data en persoonsgegevens kan vergeleken worden met het DigiD - een manier om efficiënt de digitale sferen te doorkruisen.
Het betreft een veelomvattend plan en heeft de gemoederen bezig gehouden. Renske Leijten (SP) heeft bijvoorbeeld al aangegeven het niet eens te zijn met de conclusies van de Europese Commissie en Rob van den Hoven van Genderen heeft ook enige twijfels bij het plan.
Het idee achter de eiD-wallet is een combinatie van digitale authenticatiemiddelen, zoals in Nederland het DigiD, dat zich ook laat gebruiken voor particuliere diensten. Juridisch gesproken houdt dit in dat er een verordening zal worden doorgevoerd die deze eiD-wallet beheert. Zo zou bijvoorbeeld uw rijbewijs gekoppeld kunnen worden aan de EiD-wallet, zodat u bij een autoverhuur geen fysiek rijbewijs mee hoeft te nemen, maar simpelweg met de eiD-wallet kan inloggen. Het eiD-wallet kan ook aan een Google-account worden gekoppeld, zodate- mails, berichten van de Belastingdienst en toegang tot Facebook allemaal probleemloos met één muisklik toegankelijk zijn, waarbij de eiD-wallet garant staat als kwalteitsmerk zoals het DigiD dat nu doet. Daarnaast is men ook niet verplicht om mee te doen aan het eiD-wallet. Gebruik van deze service is optioneel.
Hoewel het plan als een goede stap richting een meer digitaal wendbare Europese Unie klinkt, zijn er ook twijfels in de tweede kamer geuit. Er is angst voor datadiefstal, identiteitsfraude en privacyschendingen. Ook voelt men zich onprettig bij het idee dat elke burger een eigen identificatienummer krijgt. Ongeacht deze angsten zal de eiD-wallet toch worden doorgevoerd en is het streven om in 2024 elke Europese burger een eiD-wallet aan te kunnen bieden.