Gepubliceerd op donderdag 15 september 2022
IT 4065
Rechtbank Noord-Nederland ||
13 sep 2022
Rechtbank Noord-Nederland 13 sep 2022, IT 4065; ECLI:NL:RBNNE:2022:3328 (Bol.com tegen gedaagde), https://itenrecht.nl/artikelen/bestelknop-voldoet-aan-vereiste-uit-artikel-6-230v-lid-3-bw

Bestelknop voldoet aan vereiste uit artikel 6:230v lid 3 BW

Ktr. Rb. Noord-Nederland 13 september 2022, IT 4065; ECLI:NL:RBNNE:2022:3328 (bol.com tegen gedaagde) In deze zaak staat een op afstand gesloten koopovereenkomst tussen bol.com en gedaagde centraal. Bij deze overeenkomst moet er onder meer rekening worden gehouden met de informatieplicht uit artikel 6:230v lid 3 BW. Op grond hiervan moet bol.com haar elektronische bestelproces zo inrichten dat het voor consumenten op niet voor misverstand vatbare wijze duidelijk is gemaakt dat de bestelling een betalingsverplichting inhoudt. In dit geval stonden op de bestelknop de woorden ‘Bestelling plaatsen’. De kantonrechter oordeelt dat de woorden ‘Bestelling plaatsen’ gelden als een ondubbelzinnige formulering waaruit de betalingsverplichting duidelijk wordt. Er wordt voldaan aan de verplichting uit artikel 6:230v lid 3 BW en de vorderingen van bol.com komen daarom voor toewijzing in aanmerking.

2.7. Tegen deze achtergrond overweegt de kantonrechter als volgt.

In dit geval stond op de bestelknop de woorden "Bestelling plaatsen". Het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal schrijft het volgende over de betekenis van 'bestellen': "(…) 2. iets laten komen dat je wilt kopen of huren: een boek bestellen; een biertje bestellen (...)". Wikipedia vermeldt het volgende over het woord bestellen: "Bestellen is een opdracht om een goed of dienst te leveren. Een bestelling maakt vaak deel uit van het koopproces na het opstellen van koopovereenkomst.(…)" Voorts wordt op de website www.woorden.org (een online woordenboek voor de Nederlandse taal) de vraag "Wat betekent bestellen?" als volgt beantwoord: "vragen om iets te brengen waarvoor je betaalt".

Uit deze omschrijvingen blijkt dat de term 'bestellen' in de nationale (omgangs)taal in verband wordt gebracht met het ontstaan van een betalingsverplichting. De kantonrechter heeft geen aanwijzingen dat, en waarom, dit in de ogen van een normaal geïnformeerde en redelijk omzichtige en oplettende consument die een webwinkel bezoekt, anders zou zijn. Dit betekent dat de term bestellen, en daarmee ook de woorden “Bestelling plaatsen”, geldt als een ondubbelzinnige formulering waaruit de betalingsverplichting helder blijkt en aldus voldoet aan artikel 8 lid 2 Richtlijn 2011/83/EU en artikel 6:230v lid 3 BW.

Een andere uitleg zou ook moeilijk te rijmen zijn met de feitelijke gedragingen van de consument, die immers een product uitzoekt, waarbij de prijs genoemd is, dit product in een (virtuele) winkelmand legt, daarmee naar de (virtuele) kassa gaat door op de knop "Naar betalen" te klikken, daarna betaalgegevens invult en tenslotte op de knop “Bestelling plaatsen” klikt. In het licht van deze feitelijke handelingen kan de aan de bestelling verbonden betalingsverplichting bezwaarlijk als een verrassing worden beschouwd waarop de consument niet bedacht hoefde te zijn.