DOSSIERS
Alle dossiers
Gepubliceerd op maandag 23 september 2019
IT 2873

SGOA rijkt voor 3e keer Hans Frankenprijs uit

De Stichting Geschillenoplossing Automatisering (SGOA), het onafhankelijke geschilleninstituut dat sinds 1989 actief is in de behandeling van ICT-conflicten, heeft gisteren in een feestelijke en druk bezochte bijeenkomst op het strand in Zandvoort de prestigieuze Hans Frankenprijs uitgereikt aan Karlijn van den Heuvel. Met haar zeer fraaie scriptie getiteld ‘Securing the Smart Home - A study on cybersecurity problems in smart home devices: does European product liability law offer meaningful legal solutions for consumers?” is zij onlangs aan de Universiteit van Amsterdam als  rechtenstudente afgestudeerd.

De scriptieprijs van de SGOA is vernoemd naar prof.mr. Hans Franken, de voormalig hoogleraar en ex-senator die jarenlang als bestuursvoorzitter aan de SGOA werkzaam is geweest en die thans nog steeds als arbiter en mediator aan het ICT-geschilleninstituut is verbonden. Prof. Franken is een van de belangrijkste grondleggers van het vakgebied informaticarecht in ons land. De aanmoedigingsprijs is ditmaal - in het dertigste jaar van het bestaan van de SGOA - voor de derde keer uitgereikt. Na beoordeling van een groot aantal inzendingen door een jury onder leiding van de Leidse hoogleraar prof. dr. mr. S.J.H. Gijrath kwam de masterscriptie van Karlijn van den Heuvel als winnaar uit de bus.

SGOA vindt het belangrijk de maatschappelijke aandacht voor het raakvlak van ICT, data en recht te bevorderen. Daarom heeft SGOA reeds in 2014 de Hans Frankenprijs ingesteld. Met deze prijs beoogt SGOA universitaire en hbo-studenten te stimuleren tot het schrijven van een scriptie op het terrein van de juridisch aspecten van digitale ontwikkelingen. In haar ronduit gedegen en innovatief te noemen studie onderzoekt Van den Heuvel of de Europese rechtsregels over productaansprakelijkheid bruikbare juridische oplossingen bieden voor cybersecurity-kwetsbaarheden in smart home-apparaten die privéschade veroorzaken. Haar studie brengt de mogelijkheden van de bestaande rechtsregels in beeld, maar concludeert ook dat het huidige recht tekortschiet. De door haar beschreven opvattingen zijn goed bruikbaar voor de verdere rechtsontwikkeling.