DOSSIERS
Alle dossiers
Gepubliceerd op donderdag 10 februari 2022
IT 3820

Inhoudsopgave Computerrecht

Inhoudsopgave van Computerrecht 1-2022.

EDITORIAL
1       Wie is er verantwoordelijk en aansprakelijk voor AI? / p. 1
T.J. de Graaf

ARTIKELEN
2       eHealth en AI, een doos van Pandora voor privacy? / p. 3
Dit artikel bespreekt de raakvlakken tussen eHealth en kunstmatige intelligentie (AI), de toepassingen en gevolgen ervan voor de privacy en de bescherming van gezondheidsgegevens.
R. van den Hoven van Genderen

3       Wat is de rol en verantwoordelijkheid van online platforms in de digitale strijd tegen namaakproducten? / p. 17
In dit artikel onderzoeken de auteurs het aansprakelijkheidsregime van online intermediaire platformen. Daarin behandelen en discussiëren de auteurs de toepassing van het huidige Europees- en Nederlands juridisch kader, waaronder de E-Commerce richtlijn, ontwikkelingen in jurisprudentie en het voorstel voor een Digital Services Act van de Europese Commissie.
N.A. de Werd & T.C. Bokhove

4       Strafrechtelijke aspecten van implantaten in het lichaam / p. 24
Dit artikel gaat over de strafrechtelijke aspecten van implantaten en geïntegreerde apparaten in het lichaam, zoals bionische ledematen en mens-machine interfaces. Enerzijds wordt nagegaan hoe het strafrecht kan reageren op strafrechtelijke gedragingen gericht op deze apparaten en anderzijds wordt verkend welke grenzen het strafrecht kan stellen aan opsporingshandelingen met betrekking tot implantaten en in het lichaam geïntegreerde apparaten.
J.J. Oerlemans & B. Schermer

5       De verzekeringsplicht voor drones en motor­rijtuigen: twee kanten van dezelfde medaille? / p. 31
Regulering op het gebied van veiligheid, en verstoring van de omgeving is nodig om de drone in te passen in onze samenleving. Dit artikel bespreekt de verzekeringsplicht voor exploitanten van drones en maakt een vergelijking met de verzekeringsplicht voor houders van motorrijtuigen.
N. Lavrijssen & M. Weitering

RECHTSPRAAK

EUROPA
6       HvJ EU 2 september 2021, ECLI:EU:C:2021:675, ECLI:EU:C:2021:676 en ECLI:EU:C:2021:677, m.nt. R.G. Waterman / p. 38
Het Hof van Justitie heeft drie korte arresten gewezen over netneutraliteit en ‘zero rating’ en benadrukt dat verscheidene beperkingen van internetgebruik in strijd zijn met Europees recht. Minder duidelijk is of deze uitspraken zero rating ook als zodanig onverenigbaar achten met Europees recht. Minder duidelijk is of deze uitspraken zero rating ook als zodanig onverenigbaar achten met Europees recht.

NEDERLAND
7       Hof Amsterdam 14 april 2020, ECLI:NL:GHAMS:2020, m.nt. C.K. van Lavieren / p. 41
Appellante heeft met een ICT-leverancier een service level agreement (SLA) gesloten die leverancier verplichtte tot het maken van adequate back-ups. De SLA eindigde op 21 juni  enop 1 augustus is een opvolgend leverancier met zijn werkzaamheden gestart. In de tussentijd is appellante getroffen door een ransomware-­blokkade. Op dat moment was er geen adequate back-up beschikbaar waarmee het gegijzelde systeem kon worden hersteld.

8       Hof Amsterdam 16 februari 2021, ECLI:NL:GHAMS:2021:509, m.nt. redactie / p. 44
Appellante heeft met een ICT-leverancier een service level agreement (SLA) gesloten. De SLA verplichtte die leverancier tot het maken van adequate back-ups. De SLA eindigde op 21 juni en op 1 augustus is een opvolgend leverancier met zijn werkzaamheden gestart. In de tussentijd is appellante getroffen door een ransomware-­blokkade. Op dat moment was er geen adequate back-up beschikbaar waarmee het gegijzelde systeem kon worden hersteld. Het hof oordeelt dat de eerste ICT-leverancier tekortgeschoten is in de nakoming van zijn verplichtingen uit de SLA maar dat de schade grotendeels te wijten is aan de eigen schuld van appellante.

9       Hof Den Haag 26 augustus 2021, ECLI:NL:GHDHA:2021:1873, m.nt. M. Berndsen / p. 47
Vervolg op de smartphonearresten van de Hoge Raad. Het hof verfijnt het besliskader voor onderzoek aan gegevens. Als te voorzien is dat door onderzoek van die gegevens een min of meer compleet beeld van aspecten van het privéleven van de gebruiker wordt verkregen, gelden nadere regels. De rechter-commissaris dient dan te beoordelen of bepaalde beperkingen aan dat onderzoek worden verbonden.

10     Rb. Midden-Nederland 14 april 2021, ECLI:NL:RBMNE:2021:1528, m.nt. G.J. Boeve / p. 51
Wie betaalt de rekening van factuurfraude? In deze annotatie komt ook de vraag aan de orde voor wiens risico het misbruik van het e-mailadres van een schuldeiser komt.

BELGIË
11     Hof van Cassatie 7 oktober 2021, ECLI:BE:CASS:2021:ARR.20211007.1N.4-NL, m.nt. D. De Bot / p. 58
Het arrest volgt op een beslissing van de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit van 2019 waarin deze een boete had opgelegd aan een onderneming die voor de aanmaak van een klantenkaart vereiste dat de gegevens van de identiteitskaart werden ingelezen, zonder een alternatief te bieden. Het Brussels Marktenhof heeft in 2020 deze beslissing nietig verklaard omdat de klager uiteindelijk had besloten zijn identiteitskaart niet te geven, zodat er geen verwerking van persoonsgegevens had plaatsgevonden.  Het Hof van Cassatie erkent dat een betrokkene recht heeft op een minimale verwerking van zijn gegevens om een dienst te verkrijgen, en dat hij een klacht mag indienen wanneer een dienst hem wordt geweigerd omdat hij geen toestemming heeft gegeven voor een verwerking die hij omstreden acht, zelfs als zijn gegevens niet daadwerkelijk zijn verwerkt.

12-27 TELECOMMUNICATIE / p. 63

28-39 PRIVACYBESCHERMING / p. 70

40-48 STRAFRECHT / p. 77