Inhoudsopgave Computerrecht
EDITORIAL
62 Digitalisering en de toegankelijkheid van het recht / p. 99
A. Drahmann
ARTIKELEN
63 Big Tech vanuit democratisch rechtsstatelijk perspectief. Een verkenning aan de hand van de Digital Services Act / p. 101
N. Jak
Big Techbedrijven hebben niet alleen veel macht, maar behartigen ook publieke belangen. Zij fungeren als ‘online staten’ en hebben een vergelijkbare positie als de overheid. Gelet hierop is verdedigbaar dat de techreuzen net als de overheid de waarborgen van de democratische rechtsstaat in acht zouden moeten nemen. Tegen deze achtergrond wordt in deze bijdrage verkend in hoeverre de regulering van onlineplatforms van Big Techbedrijven door de Digital Services Act tegemoetkomt aan de waarden die achter de
democratische rechtsstaat schuilgaan. Deze staats- en bestuursrechtelijke benadering vormt een waardevolle aanvulling op de meer gangbare invalshoeken vanuit het mededingingsrecht, het consumentenrecht en het ondernemingsrecht die erop gericht zijn de legitimiteit van het handelen van Big Techbedrijven te vergroten.
64 Naar een duidelijker juridisch kader voor de verwerking van persoonsgegevens in de opsporing / p. 110
R.M. te Molder, M.J. Dubelaar, M.I. Fedorova, S.M.A. Lestrade & T.F. Walree
Geautomatiseerde data-analyse van gegevens is een gangbaar onderdeel geworden van het werk van politieambtenaren. Dat komt enerzijds doordat gegevens steeds vaker in bulk terechtkomen bij de politie. Anderzijds bestaat bij de politie steeds meer behoefte gegevens die in de politiesystemen al zijn opgeslagen nader te analyseren, met als doel hieraan nieuwe informatie te ontlenen. De bestaande wettelijke regeling inzake de verwerking van gegevens ten behoeve van de opsporing schiet echter tekort omdat zij zich vooral richt op het vergaren van gegevens en nog niet voldoende is toegespitst op de (nieuwe) analysemethoden van gegevens. In dit artikel formuleren de auteurs een aantal aandachtpunten voor een specifieke wettelijke normering van de geautomatiseerde data-analyse in de opsporing met inachtneming van het recht op privacy en het recht op gegevensbescherming.
65 Waar het mondiale het lokale treft: de APV als instrument in de strijd tegen online aangejaagde ordeverstoringen / p. 118
W. Bantema & S. Twickler
Deze bijdrage gaat aan de hand van actuele voorbeelden in op de mogelijkheden die de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) biedt om online aangejaagde ordeverstoringen aan te pakken en draagt concrete tekstsuggesties aan voor formuleringen daarvan. Uit de bijdrage blijkt dat er weliswaar tekstuele mogelijkheden zijn om APV-artikelen toe te snijden op het online domein, maar dat er eveneens twijfels en juridische en praktische bezwaren zijn tegen het APV als instrument.
RECHTSPRAAK
EUROPA
66 Hof van Justitie, 8 december 2022, ECLI:EU:C:2022:962, m.nt. A. Focquet / p. 126
Dit arrest betreft het recht op gegevenswissing in de context van zoekmachines. Het Hof van Justitie gaat in op de bewijslast en de bewijsstandaard wanneer een verwijderingsverzoek gestoeld wordt op de onjuistheid van de in een zoekresultatenlijst gelinkte inhoud. Deze bewijslast ligt in principe bij de persoon die het verwijderingsverzoek indient; niet bij de exploitant van de zoekmachine. De verzoeker is evenwel niet verplicht een rechterlijke beslissing over te leggen ter ondersteuning van zijn verzoek. Daarnaast geeft het Hof van Justitie het analysekader mee voor een verwijderingsverzoek inzake foto’s die in de resultatenlijst als miniaturen worden weergegeven. Daarbij moet rekening worden gehouden met de informatieve waarde van de foto’s, los van de context van de publicatie ervan op de website waarvan zij afkomstig zijn, maar wel rekening houdende met alle tekst die direct bij de weergave van de foto’s in de zoekresultaten is geplaatst.
NEDERLAND
67 Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 8 november 2022, ECLI:NL:GHARL:2022:9511, m.nt. A.W.D. Lensink & O.A.Sleeking / p. 131
Geschil tussen IT-leverancier en afnemer over een tussentijds opzegbeding. De toepasselijkheid en de inhoud van het opzegbeding worden door het hof uitgelegd aan de hand van de Haviltex-maatstaf.
68 Rechtbank Amsterdam, 14 december 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:7462, m.nt. M.B. Voulon / p. 138
Elektronisch getekende borgstelling. Borg betwist dat de borgtochtakte onderdeel was van het elektronische ondertekeningsproces, en stelt dat hij de borgtocht niet heeft gewild, dan wel dwaalde ten aanzien van de borgtocht. (Geen) strijd met de maatschappelijke zorgplicht van de kredietverstrekker.
69 Rechtbank Den Haag, 4 oktober 2022, ECLI:NL:RBDHA:2022:10082, m.nt. N. Appelman / p. 144
Vorderingen van gemeente Bodegraven-Reeuwijk om Twitter te verplichten ‘soortgelijke’ content over het ‘verhaal Bodengraven’ te verwijderen in kort geding afgewezen. Twitter hoeft niet verder te gaan dan het verwijdere van specifieke onrechtmatige uitingen. Voor het tegengaan van online aangejaagde openbare ordeverstoringen zal de gemeente in eerste plaats gebruik moeten maken van het notice-and-takedown-systeem.
BELGIË
70 Rechtbank van Eerste Aanleg Brussel, 17 juni 2022, m.nt. J. van Loon / p. 150
Uit een uitspraak van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg blijkt dat de Belgische fiscus tot op heden nog geen voldoende rechtsgrond heeft om elektronische communicatiegegevens op te vragen van een telecomoperator die gebruikt kunnen worden in diens onderzoek.
71-82 TELECOMMUNICATIE / 155
83-91 PRIVACYBESCHERMING / 160
100-111 STRAFRECHT / 168